четвртак, 8. септембар 2011.

Planinski resort Gledičke planine


                                         1.Uvod
       Razvoj turizma na Gledićkim planinama temelji se na kreiranju planinskog resorta na samoj planini , ali i stvaranje  kompletnog turističkog lanca vrednosti šireg prostora destinacije  Gledićkih planina, na čijem se području nalaze gradovi Kragujevac, Kraljevo i  opština Rejkovac.U svrhu kreiranja celovitog lanca vrednosti ovi gradovi i opštine moraju zajedničkim snagama krenuti u podizanje konkuretnosti cele destinacije. Glavna svrha plana konkuretnosti je kreiranje područja sa uglavnom, odgovarajućeg kvaliteta, i to kroz poboljšanje turističkog sistema vrednosti, gde se lokalno stanovništvo oseća ugodno i turistički dobrodošlo.

2.     Planinski resort Gledćke planine
    Turistički resort je kombinacija tri elementa :
 -atrakcija i atributa koji privlače goste u resort
-usluge smeštaja, hrane koje se uslužuju gostima
-aktivnosti koji okuplja goste
U inicijalnom strukturisanju svakog resorta i još uvek u njegovom kasnijem održavanju na tržištu uvek se postavlja pitanje za koga se zapravo resort izgrađuje i na koji način mogu povezati i uskladiti sadržaje i funkcije resorta za različite grupe posetilaca/ gostiju. U slučaju Gledićkih planina ovaj se  zahtev svodi na pitanje intergisanog turističkog resorta gde treba biti ugrađeni ključni iskustveni sadržaji o pozicioniranju. Zadatak je , dakle  stvoriti uzornu planinsku destinaciju s naglaskom na prirodu, aktivan odmor u prirodi, opuštanje, zdravlje, i u nju ugraditi sadržaje za skupove, manifestacije, događanja.Prema tome, ovaj planinski resort Gledićke planine biće podeljen u sedam zona:
1.       Lovački kamp
2.       Ozonska staza
3.       Smeštajne jedinice
4.       Zona sporta
5.       Zona medicinskog i  velnes turizma
6.       Vikend naselja
1.       Lovački kamp  nalazio bi se   na najvišem vrhu Gledićkih planina, na Samaru. Ovaj  kamp bi imao 50 kuća( apartmana) koji bi bili izgrađeni od drveta sa spoljašnje strane , a unutrašnji enterijer će biti u modernom stilu. Jedan apartman bi imao sobu, salon, kupatilo, kuhinju, terasu.Soba bi bila dvokrevetna  , sa noćnim stolom, ormarom. Iz sobe se direktno ulazi u kupatilo, u kome se nalaze kabina za tuširanje, lavabo, vc šolja, ogledalo, kao i dodatni sadržaji kao što su peškiri, tečni sapun, kupka, mleko za telo, šampon, fen za kosu, pribor za brijanje. Zatim soba je povezana sa salonom u kome se nalaze tv, laptop, priključak za internet ( primer vip-ov modem), ugaona garantura sa drvenim stočićem. Iz ovog salona se ulazi u kuhinju , u kome se nalaze sudoprea, šporet, frižider, aparat za kafu, toster, bar sa pićem. Zatim se kroz manji hodnik izlazi na terasu, koja je ograđena od drveta , i na njoj se naleze sto i stolice od drveta a na ogradi stoji u saksijama cveće. Zatim se silazi niz 5 stepenika koja su takođe od drveta, daljom putanjom se ide stazom od kamena koja je povezana sa ostalim apartmanima , restoranom, kongresnom salom. Okolo staza je posađeno cveće.U sredini ovih apartmana je trg na kome bi bio postavljen digitalni info centar, koji bi obaveštavao posetioce ovog kampa o svim aktivnostima i događajima. Restoran bio bi opremljen u etno stilu ovog kraja, i u njemu bi se služila jela domaće srpske kuhinje ovog kraja.Kamp bi sadržao i kongresnu salu za  sto  mesta  koja će sa spoljašnje strane biti u tradicionalnom stilu, a unutrašnji enterijer bi bio u moderno stilu.
2.       Ozonska staza   na Gledićkim planinama koja je urađena  I  predstaviće turističku ponudu Kraljeva i Kragujevca. Tematsku pešačku rutu treba da definiše i kreira na ovom  delu planine koja pruža najlepše poglede i ugodnom atmosferom okruženja prirode. Tačku interesa koje su povezane sa ovom pezačkom rutom moraju da kreiraju tako da gostima ponude mesto opuštanja u idiličnoj atmosferi planine, a neke od njih mogu mogu osmisliti laganu rekreaciju i aktivnosti sa fokusom na zdravlje.
                             Slika 1: Karta „Ozonske staze Gledić“


3.       Smeštajne jedinice bi bila bila seoska turistička domaćinstva na ovom području koja bi pružali usluge smeštaja, ishrane, organizovanje izleta, kampovanje na posedu, sakupljanje lekovitog bilja, pokazati gostima kako se proizvode sir i kajmak, kako se peče rakija, kako se izrađuju ručni radovi i sliično. Ova domaćinstva nalazila bi se u selima Gledić, Godačica, Ravanica, Leševo, Stubal i drugih sela na području Gledićkih planina.


4.       Zona sporta nalazila bi se u Goadčici u blizini osnovne škole „Olga Milutinović“. Ova zona bi sadržala sportsku salu ( balon) , teniske terene, terene za mali fudbal, košarku, rukomet, odbojku, zabavni park za decu, trgovine, punktove hrane i pića.
5.       Zona medicinskog i velnes turizma
Povećana tražnja za medicinskim i velnes terapijama i tretmanima dovode nas u razmišljanje kako da na najefikasniji način privučemo upravo inostrane goste iz zapadnih zemalja, jer kod njih su upravo  stomatološke usluge skuplje  5 puta više, nego što bi platili kod nas. Ovo je način da povratiomo pozitivan i optimističan stav o turističkoj destinaciji Srbija. Zato ćemo vam demostrirati kako bi ovo moglo da se uradi baš na području Gledićkih planina: 
   U saradnji sa privrednicima, lokalni stanovništvom, zdravstvenim centrom „Studenica“, nadležnim ministarstvima , otvoriti salon lepote u kome će se pružati usluge frizera, kozmetičke usluge za negu lica i tela, razne vrste masaža, zatim u okviru sadašnje ambulante gde se nalazi stomatološka ordinacija preurediti i renovirati kako bi mogla da pruža vrhunske i kvalitetne stomatološke  usluge. Turisti tj . pacijenti dok čekaju da im se urade svi stomatološki zahvati seoska domaćinstva su tu da im pruže kvalitetan boravak gde će im organizovati razne dodatne sadržaje kao što su sakupljanje lekovitog bilja, pešačke ture, degustiranje jela i pića, organizovanje manifestacija, žurki i slično.
6.       Vikend naselje   bilo bi izgrađeno na 5-10 atraktivnih destinacija za piking koji se sastoji od otvorenog prostora, koji se oprema stolovima i stolicama od prirodnog materijala. Svako piking područje može da sadrži po  pet stolova, a ostatak se može po potrebi unamljivati. Uz to se nudi iznamljivanje roštilja.Ovo vikend naselje nalaziće se na nekoliko mesta na području Gledićkih planina, na Samaru, Kod Vasine vodenice, Šiljata strana, pored Grošničke reke, u Kaleniću, u Ljubostinji.
      Turistički razvoj na Gledićkim planinama realizovao bi se u nekoliko etapa, pa bi prva razvojan etapa ulagački bila najzahtevnija, jer su potrebna ulaganja u infrastraukturu I sadržaje celokupne turističke ponude.
      Vizija razvoja Gledićkih planina

Gledićke planine bi mogle da za 10-20 godina postanu uzorna planinska destinacija koja intergiše zaštićena priroda, tradicija, kulturno-istorijska bogastva, zdrav zivot u moderan sistem doživljaja I iskustva. Gledićke planine promovišu život na planini, život na selu, čime se naglašava, ali I štiti I neguje identitet I bogastvo karakteristika prpstora u ljudi koji u njemu žive. Svoj uspeh destinacija  bi gradila inovativan, ali održivi razvoj, čime daje dugoročnu korist svim ključnim subjektima I prvenstveno lokalnom stanovništvu ovog područja.